Lyžařský kurz na Bukové Hoře

Ski areál Buková Hora neočekávaně ukončil letošní lyžařskou sezónu tři dny před odjezdem na lyžařský kurz kvůli nedostatku sněhu. Tato situace postihla i většinu ostatních horských areálů v ČR. Nicméně, rozhodli jsme se i přes to odjet na hory.

Následovala hektická komunikace s místními destinacemi, abychom zajistili program pro žáky tříd G1.C a G5.A. Podařilo se nám připravit různorodé aktivity na každý den v týdnu 4. – 8. 3. 2024 vzhledem k proměnlivé předpovědi počasí.

První den jsme se vydali na Bukovou Horu (výstupní stanici sedačkové lanovky), kde jsme měli možnost vidět nedostatek sněhu na sjezdovce. Během tohoto 7 km dlouhého výletu nás doprovázelo krásné slunečné počasí a teploty kolem 15 stupňů. Okolní louky se zelenaly, kvetly a voněly jarem.

Druhý den jsme vyrazili na celodenní výlet do Velkých Losin, známých svou bohatou historií a lázeňskou tradicí. Na cestu nám připravili svačiny a oběd jsme si posunuli na pozdější dobu. Prošli jsme zahradou zámku Velké Losiny a navštívili slavnou pralinkárnu, kde jsme ochutnali čokoládové dobroty. Poté jsme se rozdělili na dvě skupiny: jedna navštívila termální lázně, zatímco druhá prozkoumávala místní muzeum s výrobou ručního papíru. Po návratu jsme si dali pozdní oběd a večer jsme si užili soutěžní a zábavný program.

Třetí den jsme měli sportovní den s turnajem šesti družstev v různých disciplínách, včetně kopané, vybíjené a střelby ze vzduchovky. Odpoledne jsme uspořádali biatlonový závod „na suchu“, kde každý člen týmu střílel na terč a pak běžel. Trať byla náročná a mnozí závodníci dosáhli na své limity. Nejlepší týmy byly slavnostně vyhlášeny večer.

Čtvrtý den jsme se chystali na celodenní turistiku. Přestože předpověď počasí hlásila sněžení a teploty okolo 0 stupňů, rozhodli jsme se vydat. Po konzultaci ohledně vhodného oblečení jsme vyrazili. Pod sjezdovkou Paprsku nás přivítal mírně zasněžený svět a okolní louky se zahalily do bílého. Plán našeho dne byl jasný: 5 km výstup na hřeben, kde jsme si u chaty Paprsek udělali přestávku na občerstvení a odpočinek. Při tomto výšlapu jsme zvolili cestu přes vrchol Větrov, kde stojí nedávno postavená kamenná Dalimilova rozhledna, replika bývalé rozhledny na Králickém Sněžníku. Po odpočinku v restauraci jsme se vydali na 8 km hřebenovou túru a vrátili zpět na chatu Paprsek. Po dalším odpočinku jsme sestoupili k autobusu a kolem 17. hodiny jsme byli zpět na chatě. Po celodenním výletě jsme si odpočinuli a nabrali síly na večerní diskotéku.

I přes nedostatek sněhu jsme si užili alternativní program na suchu. Děkujeme všem, kteří se podíleli na organizaci kurzu.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Za tým TV – Mgr. Lenka Zrubková a Mgr. Roman Funk