Adaptační pobyt žáků prvních ročníků

Týden od 5. 9. do 9. 9. 2022 prožily postupně (nejdříve od pondělí do středy třídy G1.C a V1.A a pak od středy do pátku O1.A. a T1.C) se svými třídními učitelkami na tradičním adaptačním kurzu v krásném prostředí u Žermanické přehrady.

První den se vždy nesl ve znamení spousty poznávacích aktivit, vždyť jen naučit se jména 29 spolužáků není žádná legrace. A aby to bylo ještě těžší, odpoledne jsme se trochu promíchali – vzniklo 8 družstev, ve kterých byli na základě losu studenti obou tříd. Takto vzniklé týmy spolu soutěžily ve vědomostně-orientačním závodě, ve kterém šlo o rychlost, postřeh, schopnost rychle zaveršovat, zvládnutí jazykolamů, a samozřejmě také o znalosti z různých oborů.

Druhý den program pokračoval ve spolupráci s lektory Centra pro primární prevenci – každý tak trochu nahlédl do vlastní duše a pokoušel se vcítit do druhých, popřemýšlel, co vlastně očekává od školy, třídy, spolužáků. Odpoledne pak bylo o spolupráci – na šlapadlech, při běhu areálem, při prolézání pavučiny a stavění věže i přemýšlení, jak obrátit vor či stát jako třída na určeném počtu nohou a rukou.

Večerní program měl pro oba turnusy jeden společný prvek – jednotlivé skupiny musely co nejlépe a nejvtipněji secvičit svou verzi pohádky – Popelka, Sněhurka, Karkulka, Budulínek, Smolíček, Kohoutek a slepička, Dědek (s řepou) a všechny další postavy byly předvedeny opravdu s úžasnou fantazií a bavili se diváci i porota. Další aktivity už se přizpůsobovaly jednotlivým třídám – předváděly se klipy k různým českým písním, soutěžilo se ve znalostech seriálových postav včetně animovaných, youtuberů, filmů, poznávaly se znělky dětských pořadů. Zlatým hřebem posledního večera byla vždy účast na tajemném rituálu, kterým se všichni účastníci stali na čtyři roky součástí kolektivu.

Věříme, že se studentům na „adapťáku“ líbilo a že svá předsevzetí o spolupráci a toleranci přenesou do tříd.

Fotogalerie z kurzu G1.C a V1.A

Fotogalerie z kurzu O1.A a T1.C

Mgr. Jana Bláhová