Gymnasia Cantant 2022

Ve dnech 21.- 23. dubna 2022 se konečně po dlouhé kovidové pauze uskutečnila největší celostátní hodnocená přehlídka gymnaziálních pěveckých sborů Gymnasia Cantant. Letošní dvakrát odložený XXVI. ročník byl specifický, sbory se totiž mohly do finále hlásit přímo, nemusely projít regionálními koly. Do Brna tedy letos zavítalo 17 sborů z celé republiky a náš ARTEP samozřejmě nesměl chybět!

První den jsme měli možnost si se všemi sbory zazpívat na nádvoří hradu Špilberk a následně se také projít po jeho krásném areálu. Večer nás čekal koncert Sbory sborům, na kterém se všechny sbory představily ostatním jednou či dvěma skladbami.

Následující den probíhala soutěž. Vystoupení sborů se konala na brněnské konzervatoři, výkony všech pěveckých sborů byly hodnoceny odbornou pětičlennou porotou. Večer jsme opět strávili na společné akci, na které jme měli možnost kromě zpěvu také poznat nové kamarády.

Závěrečné slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v sobotu v koncertním sále Besedního domu. Atmosféra byla úžasná, sbory netrpělivě čekaly na verdikt poroty. Také my jsme byli zvědavi, jak náš výkon porota ocení, protože současná sestava sboru je téměř nová a pro mnohé z nás byla letošní soutěž první velkou zkušeností. K našemu velkému překvapení jsme si z letošního ročníku odvezli Zlaté pásmo a Zvláštní cenu hejtmana Jihomoravského kraje dotovanou částkou 10 000 Kč.

Moc děkujeme naší sbormistryni Petře Rašíkové za její trpělivost a snahu dostat z nás co nejlepší zvuk a našemu klavíristovi Aleši Bínovi, bez jehož mistrovské hry by byl náš výkon poloviční. Už teď se těšíme na příští ročník!

Fotogalerie ke zhlédnutí

Daniela Andlová, G6.A, členka sboru