Úspěch u mezinárodní zkoušky z angličtiny

V únoru složili úspěšně čtyři naši studenti – Michaela Bouzková (G7.A), Veronika Čadová (G4.C), Matyáš Hradil (G8.A) a Petr Václavík (G4.C) mezinárodní zkoušku z anglického jazyka B2 First (FCE) a obdrželi certifikát, který je uznávaný ve více než 20 000 institucích na světě jako spolehlivý a ověřený důkaz o dosažené úrovni angličtiny. Na většině českých i zahraničních univerzit slouží certifikát jako úplná náhrada za přijímací zkoušky z angličtiny nebo školy zájemcům o studium přidají body navíc. Na některých vysokých školách slouží certifikát jako náhrada za postupovou zkoušku v bakalářském studiu.

Studenti si tuto zkoušku zvolili proto, že je angličtina baví a protože ví, že si s tímto certifikátem zvyšují své šance na profesní uplatnění v České republice a zahraničí. Letošní maturanti certifikát rovněž využili k nahrazení profilové maturitní zkoušky z jazyka anglického a čeká je tak již pouze didaktický test.

Petr budoucím zájemcům o tuto zkoušku radí: „V průběhu přípravy jsem se nejvíce zaměřil na gramatickou část testu. Věnoval jsem jí takřka většinu času a myslím si, že se jinak nedá nacvičit, než průběžným řešením FCE testů, které nám paní profesorka Latová zpřístupnila na Google disku.“
Při přípravě na zkoušku Petr doporučuje trénovat poslech i na vyšší úrovni, tedy C1. U samotné zkoušky pak radí při prvním poslechu audia „nic nedoplňovat, pouze se snažit zmapovat, kdo mluví a v jakém pořadí, v jaké části nahrávky a zhruba o jaké věci, kolik osob hovoří, a hlavně se nenechat rozhodit tím, že nebudete rozumět úplně všemu. To je přece normální!“ Slohová práce na úrovni B2 se dá velmi dobře zpracovat a i když při jejím hodnocení přišel Petr o několik bodů, vše dohnal ústní částí, která byla jeho oblíbenou.

O přípravě k ústní části Petr říká toto: „Na tuto část testu jsem se připravoval pomocí videí na YouTube a zvládl jsem ji výborně. Mohu říct, že mi ústní část zkoušku pojistila a byl jsem hodnocen nadprůměrně. Jsem člověk, který se nestydí promluvit a kterého mluvit cizími jazyky baví, proto s těmito věcmi nemám problém. Ostatním doporučuji zhlédnout video tipy, zůstat v klidu a hlavně mluvit za každou cenu!“ Další věcí, kterou Petr doporučuje, je „neustále se usmívat a působit sympaticky. Dobré je také gestikulovat, a to nejen směrem na porotu, ale také na svého kolegu, se kterým budete během ústní části spolupracovat.“

Všem příštím zájemcům o B2 First držíme pěsti!

Mgr. Monika Latová