Projekt Don@u online – němčina v době koronavirové

Naše škola se zapojuje pravidelně do projektu Don@u-online, který umožňuje našim studentům komunikovat s ostatními studenty z různých škol v Podunají a diskutovat o zajímavých tématech v německém jazyce. Vybrané třídy spolupracují a postupně spolu zpracovávají vybrané konkrétní téma v prostředí Moodle. Po skončení online fáze projektu se studenti setkávají tváří v tvář pak na Donau Festivalu v Ulmu v Bádensku – Württembersku. Pobyt a účast na workshopech je hrazen z prostředků Evropské Unie a Zemské centrály pro politické vzdělávání. Tímto způsobem si studenti mohou vyzkoušet nakolik ovládají svůj 2. cizí jazyk, poznat kulturu a zemi sousedů, najít si spoustu nových přátel a zažít nepřeberné množství zážitků.

Letošní rok je jiný a možnost komunikovat s ostatními třídami složitější. Organizátoři se toho však nezalekli a rozhodli se projekt udělat zábavnější, kreativnější, s cílem nabídnout studentům alternativu k volnočasovým aktivitám, které tolik studentům právě v době koronavirové chybí.

Přišli tedy s nápadem umožnit komunikaci mezi studenty co nejjednodušeji, tedy na online platformě Telegram (sociální síť), kde mohou studenti volně komunikovat ve skupinách během dne a podle svého časového uvážení, a workshopy v prostředí ZOOM, kde využívají se studenty možnost pracovat v break out roomech (samostatných místnostech).

Projekt se skládá ze tří fází. Začal velkým setkáním všech 147 zúčastněných na ZOOMu dne
15. 3. 2021.
22. 3. Fáze 1 „Já a Evropa“ (3 týdny)
12. 4. Fáze 2 „Ty a Evropa“ (3 týdny)
3. 5. Fáze 3 „My a Evropa“ (3 týdny)
24. 5. Ukončení – vytvoření krátkého filmu o celém projektu
11. 6. Závěrečné prezentování filmu a rozloučení se s účastníky

Nabídka workshopů (1,5 hod): Hudba, Kreativní psaní, Sociální sítě a média, Debatování, Tanec a pohyb, Grafika. Workshopy vedou nejen volnočasoví pedagogové, ale také herci či konkrétní odborníci.

Zapojit se do projektu s názvem LICHT UND KLANG využili studenti z následujících tříd:

• G5.A  – Magdalena Grycová, Karolína Klotková
• G6.A  – Marek Korta, Jana Menšíková, Karin Dugasová
• G7.A – Karolína Bialońová
• G1.C – Vy Thi Duong
• O2.A – Jasmína Hanesová

Po skončení online projektu budou mít naši studenti možnost vidět se s ostatními studenty v létě v Novém Sadě od 8. do 15. 7 2021 na Mezinárodním setkání mládeže v rámci Dnů evropské kultury. Držíme palce, aby epidemická situace byla příznivá a tato akce se mohla letos bez problémů uskutečnit. (Pobyt, strava a workshopy budou hrazeny opět z prostředků EU.)

Za PK Cizí jazyky Mgr. Petra Moskva

Fotky ke zhlédnutí