Výtvarná exkurze do Ostravy

Během letošního května se žáci tříd G6.A a G2.C, kteří si zvolili studium výtvarné výchovy, vydali na exkurzi do Ostravy. Program akce začal docela sportovně, a to sice pětikilometrovou stezkou ostravskými murály (čili graffiti malbami na zdech domů). Žáci mohli obdivovat díla jak českých, tak zahraničních autorů. Asi nejvíce je zaujal murál polského Mariusze M-City Warase “Skok”, jenž odkazuje na legendu o vzniku ostravského znaku, splašeného koně. Dále byli ohromeni interaktivní adaptací obrazů současného a celosvětově proslulého malíře Marka Číhala v podchodu pod náměstím Republiky.

V Dolních Vítkovicích, kde murálová stezka končí, se účastníci exkurze mohli občerstvit. Tramvají se vrátili k Domu umění (GVUO), kde na ně čekal edukační program k výstavě o české surrealistické malířce Toyen. Žáci se dozvěděli něco o této významné personě v její ne příliš známé poloze – Toyen jako kreslířka a ilustrátorka.

Poslední aktivita proběhla na střešní terase OC Karolína. Žáci se pod vedením své vyučující ponořili do techniky urban sketching, kdy se snažili co nejrychleji ve skicách zastihnout městský život a architekturu kolem sebe.

Počasí exkurzi přálo, žáci poznali Ostravu po umělecké stránce, seznámili se s Toyen a vyzkoušeli si vlastní výtvarnou aktivitu.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Mgr. Zuzana Lipowská