Stříbro z Itálie

V polovině května 2024 proběhlo v italském Janově finálové setkání mezinárodního projektu „Premio Internazionale di Marco e Alberto Ippolito“, kterého se účastnili studenti z 9 evropských zemí – pořádající Itálie, Portugalska, Švédska, Německa, Bulharska, Rumunska, Polska, Moldávie a České republiky.

Projekt zahrnoval soutěže v tvůrčím psaní, poezii, fotografování a vytváření krátkých filmů na základě provedeného průzkumu. Od listopadu do března pracovali studenti na jednotlivých disciplínách, které tentokrát byly zaměřeny na téma sportu. Místo tradičního Reggia Calabria, kde finálové setkání vždy probíhá, vybrali letos pořadatelé Janov, a to z toho důvodu, že právě Janov je pro rok 2024 vyhlášen Evropským hlavním městem sportu.

Na programu setkání byly prezentace průzkumů, práce ve skupinkách, semináře na témata související se sportem, výstava soutěžních fotografií, panelové diskuze, setkání s významnými osobnostmi z oblasti kultury, sportu nebo vzdělávání, ale také prohlídka historických památek města. Zajímavým zážitkem pro všechny účastníky bylo určitě setkání s dvojnásobnou olympijskou vítězkou z Albertville a Lillehammeru a čtyřnásobnou mistryní světa v lyžování Pernillou Wibergovou ze Švédska.

A jak jsme v soutěžích dopadli? Z Itálie jsme přivezli stříbro z fotografické soutěže (Nikol Kašová, O1.A) a ceny poroty za video a sociologický průzkum pro celý náš tým a z fotografické soutěže (Laura Halmová, O1.A). Kromě účasti ve třech disciplínách soutěží jsme navíc ještě realizovali akci „Pěšky do Janova“, ve které celkem 14 studentů O1.A a G1.C pravidelně sčítalo své kroky, dokud jsme společně neušli vzdálenost až do italského Janova.

Projekt Premio Internationale organizuje Národní federace učitelů v Kalábrii, účast českého týmu zajišťoval spolek Euroteam Czech Republic, z.s. za finanční podpory statutárního města Havířova.

Více o projektu Premio Internazionale na webu: www.premio-internazionale.webnode.cz

Fotogalerie ke zhlédnutí

Mgr. Martin Frolík