Projektový den Za hvězdou Davidovou

V pátek 22. 3. 2024 se třídy 2. a 3. ročníků gymnázia zúčastnily projektu na téma holocaust.

Co to byl holocaust? Jaké byly jeho dopady? Že se bezpochyby jednalo o jednu z nejohavnějších událostí v historii lidstva, to je všem známo. I tak je však nesmírně důležité si tyto věci připomínat, přestože je to často velice nepříjemné.

O to se snaží právě pan Radek Hejret, koordinátor a lektor Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém, který zavítal na naši školu za doprovodu pamětnice holocaustu RNDr. Michaely Vidlákové, roz. Lauscherové (*1936).

Nejprve pan Hejret uvedl přednášku krátkým připomenutím všech důležitých pojmů, následně se nám pokusil přiblížit veškeré okolnosti holocaustu a antisemitismu včetně příčin a spojitostmi s minulostí. Svým projevem zasáhl snad každého přítomného. Poté předal slovo paní doktorce Vidlákové, která nám vyprávěla o všem, co zažila v době 2. světové války jako dítě na vlastní kůži. Terezínské ghetto. Hlad, zima, smutek, strach, odloučení, ale i naděje. Pro nás dnes naprosto nepředstavitelné. Doktorka Vidláková však přes to všechno dnes ve svých 88 letech jezdí do škol i dalších míst, aby sdělila svůj příběh a upevňovala ve studentech základní hodnoty jako jsou lidskost, solidarita a altruismus.

Tímto textem bychom proto chtěli za všechny ostatní studenty poděkovat paní Vidlákové a panu Hejretovi za nezapomenutelnou přednášku.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Nikol Kryštofová, Sami Mbarki, G2.C