Exkurze žáků V3.A do ČNB v Brně

V pátek 15. března 2024 jsme s žáky třídy V3.A jeli do Brna, abychom navštívili Návštěvnické centrum ČNB a dozvěděli se různé zajímavosti o naší měně.

Náš program byl ale mnohem obsáhlejší – začali jsme prohlídkou historického centra, mj. jsme vystoupali ke katedrále sv. Petra a Pavla a u Staré radnice vyslechli pověst o brněnském draku. Pak už jsme zamířili k budově, v níž sídlí brněnská pobočka ČNB. Ujali se nás 2 skvělí průvodci, zaměstnanci banky, kteří nám přiblížili činnost ČNB a historii a současnost naší měny. Velmi praktické byly informace i o tom, jak se mohou bankovky poškodit a jestli je národní banka vymění nebo ne. Měli jsme také možnost zkoumat padělané bankovky, a to i ty kvalitnější padělky, pod UV lampou. Poslední část byla věnována výstavě mincí a bankovek z průběhu celé naší historie a výstavě prací jednoho z nejvýznamnějších tvůrců našich mincí, medailí a plaket – Jiřího Harcuby.

Na závěr naší exkurze jsme se vypravili do brněnského podzemí – prošli jsme labyrintem pod Zelným trhem a dozvěděli se při tom nějaké zajímavosti z brněnské historie.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Ing. Katarína Bialońová