Gymnasia Cantant 2024

Jako každoročně, i v tomto roce se náš pěvecký sbor ARTEP vydal do Brna, aby se zúčastnil ve dnech 18.4. – 20.4.2024 celostátní hodnocené přehlídky gymnaziálních sborů Gymnasia Cantant.  XXVIII. ročník této soutěže odstartoval již 14.3.2024 úspěšným regionálním kolem v Orlové, a proto jsme mohli o to usilovněji trénovat na kolo celostátní.

První den odpoledne jsme si zazpívali společně s ostatními sbory na nádvoří hradu Špilberku a měli také možnost prohlédnout si jeho krásný areál. Ve večerních hodinách se uskutečnil koncert Sbory sborům, během kterého se všechny přítomné sbory představily jednou či dvěma písněmi.

Následujícího dne proběhla soutěž v koncertním sále Milosrdných bratří. Náš pěvecký sbor vystoupil již v dopoledních hodinách, byl hodnocen odbornou pětičlennou porotou stejně jako ostatní zúčastněné sbory. Po vypjatém dni jsme se přesunuli do Dělnického domu, abychom si užili společný program, který se skládal ze zpěvu, poslechu hudby kapely studentů tamního gymnázia, společně s ostatními sbory jsme strávili příjemný čas.

V sobotu 20.4.2024 soutěž končila dlouho očekávaným vyhlášením výsledků, které tentokrát proběhlo v prostorech Rotundy v pavilonu A brněnského výstaviště. Zde jsme netrpělivě očekávali verdikt poroty. A byli jsme velmi mile překvapeni. Odborná porota udělila našemu pěveckému sboru ARTEP v silné konkurenci dalších 14 sborů nejen krásné zlaté pásmo, ale dokonce i ocenila naši sbormistryni Mgr. Petru Rašíkovou za nejlepší dirigentský výkon a od slovenského porotce jsme získali speciální cenu, díky které se můžeme zúčastnit Mezinárodního sborového festivalu v Bratislavě bez platby registračního poplatku.

Jménem celého sboru bych chtěla poděkovat naší sbormistryni Mgr. Petře Rašíkové za trpělivost, podporu a čas, který nám věnuje. Poděkování patří také Bc. Monice Křístkové, naší hlasové pedagožce, která se podílí na hlasové přípravě sboru,  panu Mgr. Aleši Bínovi, který se sborem spolupracuje od jeho počátku a MgA. Patriku Buchtovi, který nás na soutěži doprovodil na klavír.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Lucie Pokorná, členka sboru