Školní kemp v rámci projektu Deutsch Plus

V období od 11. do 14. prosince 2023 jsme se zúčastnily Školního kempu v Goethe-Institutu v Praze.
V pondělí jsme prozkoumávaly hlavní památky v Praze, prosvištěly názvy našich památek v NJ a poprvé jsme navštívily Goethe-Institut.

Během úterního dopoledne proběhla interaktivní prezentace o konkrétních úlohách a roli Goethe-Institutu nejen v Praze, ale i ve světě (existuje jich 187!) a následnému programu s ostatními účastníky na školním kempu v podobě jazykových animací a seznamovacích aktivit. Po obědě se konal workshop o umělé inteligenci AI, který byl velice zajímavý a poučný.  Vyzkoušely jsme si kreslicí aplikaci Quick draw, která hádá, co kreslíte, a přitom s vámi komunikuje v cizím jazyce. V našem případě jsme si vyzkoušely německou verzi a moc jsme se u toho nasmály. V dvouhodinovém semináři jsme měly k dispozici tablety a zkoušely si zadávat různá témata v Chat GPT nebo Bardu. Pan lektor vše pečlivě kontroloval a odpovídal na všetečné dotazy. V podvečer jsme se vydaly do adventně vyzdobeného centra a užívaly jsme si předvánoční atmosféru našeho hlavního města.

Ve středu ráno jsme se opět všichni sešli na Goethe-Institutu a byli jsme rozděleni do skupin s ostatními studenty z jiných škol (z Opavy, Krnova, Olomouce, Semil) a proběhla interaktivní prožitková dvojhodinová hra „Stadtrallye“ – Po stopách česko-německého soužití v Praze“. Chodili jsme po městě a plnili jsme různé úkoly související s česko-německou kulturou, ať už to bylo focení různých památek a jejich návštěva, zodpovídání otázek tykajících se česko-německých vztahů apod. Ve 12 hodin proběhlo vyhodnocení, probrali jsme správné odpovědi a nejlepší smíšenou skupinou se stala právě ta, která měla nejvíce správných odpovědí. Ta vyhrála extra cenu. My ostatní jsme dostali malou sladkost a vtipné odznáčky v němčině.

Zážitky pokračovaly i po obědě, kdy jsme společně navštívili muzeum NaFilM, kde jsme se dozvěděli něco o historii filmu a vyzkoušeli jsme si vlastní animaci příběhu, virtuální realitu a vytváření audia pro kreslenou pohádku. K večeru jsme se přemístili k Vltavě, na níž nám Goethe Institut zajistil vyhlídkovou plavbu lodí s večeří.

Rozloučily jsme se s ostatními účastníky kempu i s organizátory a ve čtvrtek ráno jsme po snídani vyrazily hodně unavené, ale moc spokojené domů. Akce nebyla jen o německém jazyce, ale také o společném trávení času se stejně starými lidmi a o zajímavých aktivitách, kde němčina sehrává důležitou roli.

Celé tři dny jsme si moc užily a děkujeme paní učitelce Mgr. Moskvě a p. Chuwa z Goethe-Institutu za úžasný projekt a letošní pozvání. Goethe-Institut v rámci projektu převzal totiž  veškeré finanční náklady na ubytování, stravování, cestu do Prahy i zpět, na  5 workshopů  a na vstupenky do muzea.

Těšíme se na další společné akce v rámci toho projektu!

Fotogalerie ke zhlédnutí

Markéta Klotková, Terezie Dřízgová, Barabara Solichová a Karolína Dudová, třída G5.A