Konkurz pro Tebe očima maturantů

Je už každoroční tradicí na naší škole, že se žáci maturitních ročníků v předvánočním čase účastní akce Konkurz pro Tebe, kterou pro ně pořádáme ve spolupráci s personalisty různých firem a organizací. Dává jim to jedinečnou příležitost vyzkoušet si nanečisto, jaké to je předstoupit před výběrovou komisi a obhájit svůj zájem o pracovní pozici.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Přinášíme několik reakcí našich maturantů, kteří se akce zúčastnili:

Dne 7.12.2023 jsme jako studenti 4. ročníků Gymnázia a Obchodní akademie dostali příležitost zažít na vlastní kůži, co obnáší pracovní pohovor. Naše škola totiž každoročně pořádá Konkurz pro tebe, ve kterém jsme dostali na výběr z 25 různých pracovních pozic a mohli se tak ve fiktivním konkurzu ucházet o místo, které nás nejvíce zaujalo. Firmy vyslaly své personalisty a snažily se vytvořit prostředí tak, aby co nejvíce odpovídalo realitě. Personalisté nám kladli různé otázky a pozorně sledovali, jak na ně odpovíme. Poté nám sdělili, koho by na danou pozici vybrali, a také nám dali různé rady, jak se máme zlepšit, či čemu se naopak vyhnout. Celkově byla tato akce velmi vydařená, chceme poděkovat vedení školy a učitelům za zprostředkování této skvělé akce.

Martin Ligus, O4.A

Ráno ve čtvrtek jsme prožívali určitou nervozitu. Tento den nebyla totiž běžná výuka, ale konala se mimořádná akce „Konkurz pro tebe“. My, studenti maturitního ročníku Oboru Veřejnosprávní činnost jsme si měli nanečisto vyzkoušet, jak budou probíhat výběrová řízení při hledání budoucího zaměstnání. Připravovali jsme se velice pečlivě. Nejprve jsme si vybrali organizaci, ve které bychom se chtěli o pracovní pozici ucházet. Za vedení našich vyučujících jsme sepsali strukturovaný životopis, motivační dopis, trénovali verbální a neverbální projev a přemýšleli, v jakém dress codu bude nejvhodnější se personalistům představit. Zajímavé také bylo i to, že personalisté z jednotlivých organizací vedli výběrová řízení vždy trochu jinak a originálně. S odstupem několika dnů mohu říci, že počáteční obavy byly zbytečné. Nyní již zřetelněji vidím přínos této akce. Mohli jsme nabýt nové zkušenosti, které se nám jistě budou časem velice hodit, ať budeme opravdu hledat své vysněné zaměstnání.

Natálie Panašová, V4.A

Konkurz pro tebe hodnotím jako dobrou příležitost si vyzkoušet, jak vypadá opravdový pohovor. Já sama jsem za takovou zkušenost ráda a se svojí firmou Dentano, kterou jsem si vybrala, jsem byla naprosto spokojená. Velmi se mi líbila organizace akce, vše probíhalo tak, jak mělo. Firma Moneta byla velmi příjemná a odnáším si dobrou zkušenost a zároveň vím, že není čeho se obávat, když se na pohovor připravím. Na pohovoru o pozici kancelářské pracovnice pana notáře Radima Dudy jsme odpovídali na zvídavé dotazy, včetně otázek týkajících se všeobecného přehledu. V neposlední řadě jsme na počítači psali krátký diktát, aby si ověřil naše znalosti gramatiky a psaní všemi deseti. Pohovor byl skvělý. Personalisté byli příjemní, řekli mi, co se jim líbilo v mém životopise. Pro ty, co ještě pracovní pohovor nezažili, to byla určitě dobrá zkušenost do budoucna.

Tereza Galuszková, G4.C

Také letošní oktáva se do akce zapojila. Studenti této třídy akci zhodnotili jako velmi zajímavou. „Je to zatím asi nejpřínosnější akce, kterou jsme ve škole měli. Mohla jsem si vyzkoušet pracovní pohovor a díky tomu jsem získala zkušenosti do budoucna,“ říká jedna studentka. Všichni pozitivně hodnotili hlavně přístup personalistů, kteří byli velmi ochotní a milí a na konci konkurzu dali studentům zpětnou vazbu, kterou tito zúročí při budoucích pohovorech. Za naši třídu určitě doporučujeme budoucím maturantům tuto příležitost naplno využít.

Klára Stanieková a Anička Šimková, G8.A