Knecht Ruprecht a svatý Mikuláš

Jak se slaví sv. Mikuláš v okolních zemích?

Naše skupina NJ (třída G5.A) se rozhodla přiblížit tradice ostatním studentům gymnázia a ukázat, jak se slaví sv. Mikuláš v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku. V jižním Německu chodí jako jeho doprovod Knecht Ruprecht (v Rakousku Krampus, ve Švýcarsku Schmuzli), proto jste dne 5. 12. 2023 mohli u nás na gymnáziu vidět náš natěšený tým – Mikuláše (Filip Vančát), 2 Knechty Ruprechty (Adam Tomala v 1. části dne a Petr Kopal v 2. části), 3 čerty (Terezie Dřízgová, Karolína Dudová, Martina Kožušníková) a 4 anděly (Natálie Zarembová, Míša Prošková, Barbora Solichová, Adéla Mihalová).

Vydali jsme se nejdříve na nižší gymnázium, kde jsme studentům vysvětlili, o jakou tradici jde. Studenti, samozřejmě ti, kteří během roku měli u nás na gymnáziu v chování nějaký vroubek, si cvičně vyzkoušeli pytel Knechta Ruprechta, zatím je tedy neodnesl . Po primě následovala sekunda, tercie, kvarta. Všichni dostali možnost se projevit i kreativně, vymalovat pracovní list, pracovat v NJ s novou slovní zásobou, přiřazovat slovíčka a odpovídat na naše všetečné dotazy. např. Warst du brav oder böse das ganze Jahr? Byl jsi celý rok hodný nebo zlobivý? A protože studenti i vyšších ročníků si přáli naši návštěvu, tak jsme stihli navštívit všechny 1.ročníky, kvintu, sextu, septimu (NJ), G2.C (NJ) a v neposlední řadě NJ skupinu Adama Tomaly, který nám na začátku zaskakoval z řady maturantů – V4.A. Studenti ze všech tříd nás mile překvapili písničkou, básničkou v mateřském, ale i cizím jazyce (SJ, NJ, AJ). Sladká odměna je neminula. A samozřejmě je nám líto, že jsme nestihli navštívit všechny, tak snad příští rok! Asi budeme potřebovat výpomoc.

Sehnat kostýmy byla fuška, od 7 do 15 hod jsme běhali mezi třídami (rekord za vyučovací hodinu tři!), notná dávka improvizace byla nutností, naučit se to i v NJ – výzva… Ale zábava to byla obrovská! Moc jsme si to užili.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Studenti třídy G5.A (NJ)