Exkurze do vánoční Vídně

Dne 1. 12. 2023 se žáci 2. a 3. ročníků naší školy vydali na exkurzi do Vídně, a to nejen vánoční, ale také za poznáním našich kořenů.

První zastávkou byl zámek Schönbrunn se zámeckým parkem a Gloriette. V areálu se rovněž nachází Muzeum kočárů, takže jsme si mohli prohlédnout různé druhy kočárů a pokochat se jejich nádherným zdobením. Následně jsme se metrem přemístili do historického centra, kde jsme v rámci procházky mohli obdivovat nejrůznější pamětihodnosti, jako např. Chrám sv. Štěpána, hrad Hofburg, kdysi císařský palác, nyní sídlo prezidenta Rakouské republiky, ale i Rakouské národní knihovny a několika muzeí, dále prostory španělské jezdecké školy. Zajímavou se pro žáky stala i ulice Am Graben díky svým luxusním obchodům a nádherné adventní výzdobě, která vynikla a zazářila hlavně po setmění. Dalšími z významných budov, které bylo možné si prohlédnout, byly budovy rakouského parlamentu, kunsthistorického a přírodovědného muzea na náměstí Maria-Theresien-Platz s pomníkem Marie Terezie uprostřed.

Po návštěvě historických památek jsme zamířili do interaktivního historicky zaměřeného muzea Time travel, kde jsme se mohli zábavnou formou přiučit něco o historii Vídně a významných osobnostech Rakouska. Vyslechli jsme tak například rozhovor mezi členy habsburského rodu, podívali se na bál do Vídeňské opery, byli jsme přítomni založení keltské osady Vindobona a příchodu Římanů do města, dále jsme sledovali stavbu chrámu sv. Štěpána. V bunkru jsme také zažili nálet na město během 2. světové války.

K večeru nesměla chybět ani návštěva vánočních trhů na nádherně vyzdobeném a osvíceném Rathausplatz či Maria Teresien-Platz, kde bylo možné ochutnat vídeňské vánoční kulinářské speciality jako horké kaštany či punč a tímto zažít neopakovatelnou adventní atmosféru.

Fotogalerie ke zhlédnutí

E. Valachovičová a A. Chromíková, G2.C