Zahraniční stáže Erasmus+

V další fázi evropského projektu „Mobilitou k posílení kompetencí žáků na měnícím se regionálním trhu práce“ realizovalo své odborné praxe v průběhu května celkem 20 studentů Obchodní akademie. Již tradičně zamířili na 3 týdny do Northeimu, Dublinu a Narvy. Pobyt studenty zajisté obohatil o nové pracovní, interkulturní a cestovatelské zkušenosti, posílil jejich jazykové dovednosti v anglickém a druhém cizím jazyce a ověřil jejich samostatné fungování v cizím prostředí. Tuto novou zkušenost potvrzenou evropským certifikátem Europass Mobility si tak mohou připsat do svého pracovního portfolia.

Shrnutí praxí a pobytu očima přímých účastníků

Německo

Ve dnech 7. 5. až 27. 5. 2023 jsme odcestovali v rámci projektu Erasmus + do německého Northeimu. Po přibližně 13 hodinové jízdě vlakem se 3 přestupy jsme dorazili do tohoto malebného městečka v Dolním Sasku, kde na nás již čekali zástupci partnerské školy BBS I. Poté co jsme se zabydleli na studentské ubytovně, která bylo mimo jiné opravdu skvělá, jsme začali poznávat město.

První týden byl docela náročný. Zpočátku jsme úplně nerozuměli, to se však brzy změnilo a následující dva týdny jsme se dokázali bez větších potíží domluvit. V práci (na Městském a Krajském úřadě, ve firmách Thimm a Papierus) se o nás starali velmi trpělivě a vždy s pochopením, i když jsme občas nevěděli, co přesně se po nás chce. Všichni byli na nás velice milí a jsme jim za to vděční, stejně jako paní učitelce Rumpelové, která nám ze začátku pomáhala s občasnou jazykovou bariérou.

O víkendech a svátcích jsme podnikli i několik výletů, například do Hamburku, Göttingenu nebo Berlína, ve kterém jsme se na noc ubytovali.

Náš celkový dojem z praxe je více než pozitivní a jsme velmi rádi, že jsme se pobytu mohli zúčastnit. Získali jsme nejen mnoho zkušeností v našem oboru a v oblasti cizího jazyka, ale také plno skvělých zážitků, na které budeme ještě dlouho s nadšením vzpomínat.

Martin Ševčík, V3.A

Irsko

V neděli 7. května 2023 odletěla skupina 12 žáků třetích ročníků všech oborů na odborné praxe do Irska v doprovodu pana učitele Vlastislava Nováka.

Cesta nám začala vlakem do Prahy, následně z letiště Václava Havla letadlem do Dublinu. Tam už na nás čekala dvě auta, které nás rozvezla do našich nových domovů. Ubytování u rodin bylo pro většinu z nás skvělé. Ráno jsme si sami dělali snídaně a večer jsme měli připravené večeře. Kvalita jídla se už lišila, každý to měl jiné. Práci a rodinu nám přiřadila ještě před příjezdem zprostředkující agentura.  Z větší části jsme pracovali ve skupinkách a po dvojicích např. ve školce Finnegan Fox, ve firmě Kaizen Workforce Solutions a v obchodu Meadows and Bryne. Samostatně pak pracovali tři žáci, a to v TU Dublin, E-Dental a Enable Ireland Charity Shop. Většina práce odpovídala našemu oboru.

O víkendech jsme poznávali Irsko. Jeli jsme na celodenní výlet na Howth a také jsme navštívili Dublinskou Zoo. Domů jsme se vraceli v sobotu 27. května 2023. Letěli jsme s přestupem v Amsterdamu a večer jsme přiletěli do Česka. Celý pobyt nám přinesl hodně zkušeností a pobyt jsme si velice užili.

Natálie Visnarová, O3.A

Estonsko

Na začátku května 2023 jsem se já spolu s dalšími 3 žáky z O2.A, V3.A zúčastnil zahraniční stáže v Estonsku. Náš pobyt probíhal v malebném příhraničním městečku jménem Narva, které se nachází blízko hranic s Ruskem. Přestože úředním jazykem je zde estonština, většina obyvatel hovoří a konverzuje rusky. Cesta probíhala letecky z Katovic přes Varšavu do Talinnu a potom autobusem do cílové destinace. Hned po příjezdu jsme byli po dvojicích ubytováni v rodinách, kde se o nás starali jako bychom byli jejich. Ochutnali jsme tradiční estonská jídla a také se seznámili s mnoha estonskými zvyky. Každý student vykonával každodenní praxi na specifické pracovní pozici, kde se nejen učil pracovat v kolektivu, ale také dorozumívat v cizím jazyku. Po praxích jsme vždy měli spoustu volného času, který jsme si mohli zařídit podle sebe anebo nějaký program vymyslela i organizace VitaTiim, která nám pobyt i práci zprostředkovala. Praxe nám rychle utekla a pokud by se mi znovu naskytla možnost jet na Erasmus+, určitě bych to bral všemi deseti.

Vít Petrakovič, O2.A

Fotogalerie: Německo | IrskoEstonsko

Mgr. Svatava Rumpelová