Poslední zvonění a majáles GOA Orlová

Již po jednatřicáté se na naší škole poslední dubnový pátek 2023 uskutečnily hned dvě akce, které můžeme z různých důvodů chápat jako největší událost každého školního roku.

Proč je takovou akcí pro maturanty poslední zvonění, je asi zřejmé. Před maturitním zápolením se loučí se svými spolužáky, učiteli i místem, kde prožili čtyři, případně osm let. Naposledy musí kolektiv zapracovat, domluvit se na společném postupu, aby jeho vystoupení zaujalo, rozesmálo, dojalo, aby to byl odchod s fanfárami. A stejně jako v předchozích letech to zvládli! Diváci z řad učitelů a žáků školy sledovali se slzami smíchu i dojetí vtipnou rekapitulaci studijních let jednotlivých tříd i jejich loučení s vyučujícími.

Druhá akce – Majáles GOA – může někomu připadat jako nezávazné převlékání do kostýmů a hraní scének. Ovšem při bližším pohledu zjistíme, kolik se za jednotlivými vystoupeními skrývá námahy, jak velké organizační úsilí a obrovský přesvědčovací talent museli vynaložit ti z jednotlivých tříd, kteří se ujali role scénáristů, režisérů, choreografů, garderobiérů, výrobců kulis a maskérů. Jak silný musí být kolektivní duch, aby se všichni ze třídy předvedli před diváky!

Letošní ročník byl navíc specifický svým tématem – 800 let Orlové. K takovým narozeninám se hodí přinést oslavenkyni dárek, ale co by jím mělo být? Naši studenti se rozhodli, že si jednotlivé třídy vylosují osobnosti, instituce, místa či události, které jsou spojené s Orlovou nebo naším regionem. Svým vystoupením pak symbolicky předají Orlové svůj dárek za sebe i za ně. V pravé poledne se po majálesovém průvodu sešli na náměstí a před zraky vedení města narozeninová oslava začala.

Nejdříve jsme se díky kvintě a jejímu třídnímu Mgr. Marku Zágorovi vrátili v čase a společně jsme sledovali, jak se knížeti Měškovi a jeho ženě Ludmile během lovu zjevil orel s hostií v zobáku a jak na paměť této události a narození syna Kazimíra nechali postavit kapli a pojmenovat dané místo Orlová.

Poté už následovala jednotlivá soutěžní vystoupení, ve kterých se střídala čísla hudební, taneční i dramatická. Hornictví, lidové tradice, Petr Bezruč, zpěvačky Ewa Farna, Věra Špinarová, Hana Zagorová, herci Vlastimil Brodský, Zuzana Kajnarová, Štěpán Kozub, Michal Kavalčík, dále Dinopark, Gracia, Kmit, televize Polar, zpěváci a kapely Tomáš Klus, Mirai, Albert Černý, Kryštof a Jaromír Nohavica, ti všichni prostřednictvím našich studentů přáli Orlové vše nejlepší.

Porota nakonec po nelehkém rozhodování vyhlásila sedm nejzdařilejších vystoupení a jednotlivé třídy obdržely za finančního přispění města Orlová, Nadace Gymnázia a Obchodní akademie Orlová i studentské rady krásné dárky. Ale pochvala (a sladká odměna) poputuje ke všem zúčastněným třídám, protože předvedená vystoupení byla úžasná a Orlová může být na své děti, naše studenty, pyšná!

Velké poděkování a obdiv patří Mgr. Blance Buzkové, která svým nezměrným odhodláním a každodenním úsilím tuto úžasnou tradiční akci udržuje při životě, svou energií nabíjí všechny účastníky a přesvědčí je znovu a znovu, že „na to máš, ty to dáš!“

Fotogalerie ke zhlédnutí  Další fotografie a videa

Mgr. Jana Bláhová