Historicko-poznávací exkurze do Vídně

V pátek 12. května 2023 se vybraní žáci gymnázia zúčastnili historicko-poznávací exkurze do Vídně, která je známá nejen jako hlavní město Rakouska, ale i jako město s bohatou historií a výtečným jídlem.

I přes brzké vstávání jsme se na exkurzi velice těšili. Cesta nám rychle ubíhala, což bylo dáno i tím, že ji většina prospala. Společně s učitelským doprovodem, Mgr. Markem Zágorou, Mgr. Terezou Kubáčkovou a Mgr. Jitkou Sekerovou jsme mířili k první zastávce, kterým bylo letní sídlo Habsburků, nádherný zámek Schönbrunn. Počasí nám sice moc nepřálo, lilo jako z konve, ale to nám nezabránilo, abychom si prohlédli zámeckou zahradu a nevyšli až na Gloriette na kopečku nad zámkem.

Poté nás autobus zavezl do historického centra města a dále jsme pokračovali pěšky. V centru jsme absolvovali první část prohlídky, během níž jsme se seznámili nejen s historií města, ale především s jeho památkami. Mohli jsme tak obdivovat budovu parlamentu, novou radnici, univerzitu, Burgtheater nebo Minoritenkirche, kde se nachází jedinečná mozaika vytvořená podle slavné Poslední večeře Leonarda da Vinciho. Nesmíme opomenout římské vykopávky na Michalském náměstí, které nás přenesly do 2. století n.l. Na cestě k dómu svatého Štěpána jsme narazili na další „památky“, které zaútočily dokonce na naše chuťové pohárky (cukrárna Demel, oplatkárna Manner). Před Svatoštěpánským dómem jsme pak dostali několik úkolů a volno na oběd, počasí se již naštěstí zlepšilo.

Po pauze nás čekala druhá část prohlídky. Minuli jsme Hotel Sacher, galerii Albertinu, Španělskou jezdeckou školu a úchvatný komplex Hofburgu. Nakonec jsme dorazili až na náměstí Marie Terezie s jejím monumentálním pomníkem. Ten je uprostřed náměstí, jež obklopují hned dvě muzea, přírodovědné a uměleckohistorické. Ta jsme mohli ještě před odjezdem navštívit.

Chtěli bychom poděkovat všem učitelům, díky kterým jsme se mohli této exkurze zúčastnit, a děkujeme především Marku Zágorovi, který nám ještě před samotnou exkurzí osobně nahrál výklad k jednotlivým památkám. Jeho „audionahrávky“ jsme si pak na místě pouštěli ze svých mobilů. Třeba si je někteří z nás rádi poslechnou ještě jednou…

Filip Mlkvik a Jakub Kaňa, G5.A