Exkurze – naše krajské město z pohledu veřejné správy

Ve středu 25. května 2023 se třída V1.A oboru Veřejnosprávní činnost vypravila na odbornou exkurzi do Ostravy. Studenti mohli prohloubit své teoretické znalosti z veřejné správy o praktické zážitky.

Program byl pestrý. Nejprve jsme se zúčastnili zasedání zastupitelstva Statutárního města Ostravy. Sledovali jsme jeho organizaci podle Jednacího řádu, jednotlivé projednávané body a hlasování o nich. Zajímavá určitě byla volba nového člena rady a jeho slib. Zasedání se pravidelně koná v budově Nové radnice v Ostravě, kterou jsme si měli možnost také blíže prohlédnout. Tato budova je největším, radničním komplexem v republice. Architektonicky velmi cenná a zajímavá stavba byla dokončena ve 30. letech minulého století. Její součástí je také 73 metrů vysoká, vyhlídková věž. Na nebi se sice honily mraky, ale přesto z její terasy jsme měli dobrý výhled na celé město i na nedaleké Beskydy. Z té výšky jsme si najednou uvědomili, že Ostrava již není „černým městem“. Je opravdu plná zeleně.

Pak jsme se vydali na procházku centrem krajského města a seznamovali jsme se s historií města a s významnými správními a kulturními institucemi. Exkurzi jsme zakončili krátkou návštěvou konference eBF, která se věnuje aukcím k veřejným zakázkám.

Za PK odborných, ekonomických předmětů Ing. Leona Šidová