Exkurze do ČNB v Brně

Dne 25. 10. 2022 se studenti třídy O3.A a O2.A vypravili na odbornou exkurzi do pobočky České národní banky v Brně. Exkurze nám přiblížila chod banky. Dozvěděli jsme se nové a zajímavé informace o penězích, např. jsme si vyzkoušeli rozpoznání padělků od originálních bankovek pod speciálním světlem, průvodkyně nás informovala jaké poškozené bankovky nám banky vymění a které již nikoliv. Na závěr jsme si prohlédli expozici „Lidé a peníze“, která nás seznámila s historií peněz a měnovým vývojem českých zemí. A dále výstavu jménem „Krása ve skle a kovu“ a ateliér jednoho z nejvýznamnějších výtvarníků československých a českých mincí Jiřího Harcuby.

Stihli jsme také navštívit Labyrint pod Zelným trhem, který se nachází až osm metrů pod zemí, v historickém jádru Brna. Měli jsme možnost vidět tajemná zákoutí chodeb a sklepů, repliku městského pranýře i klec bláznů. Brněnská exkurze byla pro studenty příjemným a zajímavým zážitkem.

Andrea Szablová, O3.A

Po zajímavé exkurzi jsme navštívili vyhlídku v katedrále sv. Petra a Pavla. Schodů bylo trochu více, ale výhled za to stál. Z výšky jsme viděli skoro na celé Brno. Po společném focení před katedrálou, jsme šli po skupinkách poznávat krásy Brna. Měli jsme několik možností, kam se podívat. Mohli jsme jít na náměstí na Zelný trh se spousty krásného ovoce a zeleniny, nebo jít na Špilberk na ještě krásnější výhled s výstavou moderních soch, nebo navštívit brněnské obchody. Výlet jsme si užili, zjistili spoustu zajímavých informací, které se nám jistě v budoucnosti budou hodit a někteří se naučili orientovat ve městě podle google map.

Denisa Liberdová, O2.A

Fotogalerie ke zhlédnutí

Za PK odborných předmětů Mgr. Lucie Šmuková