Exkurze po stopách zaniklé Karviné a Orlové

Ve středu 19. října 2022 se žáci G3.C a 6 žáků G7.A zúčastnili zajímavé exkurze, která jim měla přiblížit minulost našeho regionu. V rámci projektu Odborné, kariérové a polytechnického vzdělávání financovaném z fondů EU pro ně krajský úřad zorganizoval prohlídku míst, která jsou spojená s historií těžby uhlí v Karviné a Orlové.

První zastávkou našeho putování byl kostel sv. Petra z Alkantary, často zvaný „šikmý kostel“, který se nachází dnes v okrajové části Karviné, dříve ale uprostřed výstavního, v současnosti zaniklého, města Karvinná. Z výkladu renomovaného průvodce, pana Mgr. Radima Kravčíka, se studenti dozvěděli mnoho o historii samotného kostela i celého zmizelého města. Prošli se k místům, kde stála radnice, zámek, pivovar, povídali si o historii těžby uhlí na Karvinsku a Orlovsku i vzniku lázeňství v Darkově.

Po přesunu autobusem zamířili na hřbitov v Orlové, kde v duchu cestovali v čase do období konce 1. světové války, a u památníku rozděleného Těšínska si připomněli okolnosti, historické souvislosti, ale i oběti tzv. sedmidenní války.

Exkurzi zakončili u domků připomínajících bývalé hornické kolonie a seznámili se s životem lidí pracujících v minulosti v dolech i hutích našeho regionu.

Exkurze přinesla všem řadu nových poznatků a byla určitě výborným způsobem, jak se seznámit s regionální historií.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Mgr. Jana Bláhová