Geokurz třídy G4.A

Od pondělí 20. 6. do středy 22. 6. 2022 se zúčastnila naše třída G4.A geokurzu v Beskydech. Nejprve jsme vyrazili vlakem z Dětmarovic do Mostů u Jablunkova, odkud jsme za vysilujícího slunečního svitu pokračovali dále pěšky po červené značce, až jsme nakonec dorazili na chatu Severku, kde jsme byli ubytováni společně s našimi pedagogy, Mgr. Kamilem Šelongem a Mgr. Markem Zágorou.

Po dlouhém a místy namáhavém výstupu jsme byli všichni vyčerpaní. Strava byla zajištěna, ale začínali jsme až večeří. Po ubytování jsme se začali věnovat hlavní náplni celého kurzu. Zopakovali jsme si základní geografické pojmy, řekli základní pravidla orientace v terénu a při chození po horách. Jako bonus jsme se pak dozvěděli četné zajímavosti o vybraných místních názvech. Poté následovala praktická práce s buzolou, kterou většina z nás držela poprvé v ruce. Po večeři jsme se vydali na nedalekou rozhlednu Tetřev, kde první den našeho geokurzu ozdobila dvojitá duha. Den však ještě nekončil, ten jsme završili, i když docela unavení, menší diskotékou.

Druhý den ráno jsme po vydatné snídani vyrazili do Dolní Lomné. Během cesty jsme řešili řadu úkolů a snažili se orientovat nejen pomocí turistických značek. Po krátké návštěvě Dolní Lomné jsme se vydali stejnou cestou zpět a některé z nás hnala do „šíleného“ kopce snad jen vidina blížícího se oběda. Po obědě proběhlo venku hned několik týmových soutěží. Museli jsme např. prokázat všeobecný přehled, ale hlavní důraz byl kladen na práci s mapou a buzolou. Museli jsme také popřemýšlet nad funkcemi lesa. Za naše výkony jsme byli následně sladce odměněni. Večer jsme si místo večeře opékali špekáčky s chlebem, někteří „odvážlivci“ skočili po jídle do ledového bazénu. Den ale ještě nekončil. Po setmění jsme dostali malou přednášku o orientaci podle hvězdné oblohy, což jsme hned i prakticky vyzkoušeli, když jsme se mohli pokochat hvězdami nad našimi hlavami.

Poslední den byl program spíše volnější. Byly vyhlášeny výsledky zbývajících soutěží a rozdány zasloužené odměny. Pan učitel Šelong nás pak ještě zasvětil do světa geocachingu. Pár žáků si ještě naposledy skočilo do bazénu a po brzkém obědě jsme vyrazili na vlak.

Počasí se nám vydařilo, až na jednu přeháňku, která způsobila dokonce výpadek elektrického proudu. Všichni jsme si kurz náramně užili a hlavně jsme se dozvěděli řadu nových informací a vyzkoušeli je hned v terénu. Oba učitelé se stali během kurzu nedílnou součástí naší třídy a troufáme si říci, že bez nich by to nebylo ono, děkujeme Vám <3.

Za G4.A Jakub Kaňa a Filip Mlkvik