Mimořádná podívaná – kouzlo starých rukopisů

Mimořádnou šanci prohlédnout si faksimile starých rukopisů měli žáci GOA Orlová ve dnech 4. a 5. 11. 2021. Vyučující dějepisu Mgr. Marek Zágora uspořádal výstavu, na které byly k vidění opravdové skvosty středověké knižní kultury. Hlavním exponátem výstavy byla faksimile Vyšehradského kodexu. Tento románský evangelistář byl vytvořen při příležitosti korunovace Vratislava II. českým králem (1085). Originál je uložen v Národní knihovně České republiky. Ke skvostům výstavy patřila také Bible Václava IV. Jedná se luxusní rukopis Starého zákona vytvořený pro českého krále. V iluminacích se kromě biblických námětů objevují výtvarné odkazy na samotného Václava IV.

Rukopisy vztahující se ke kultuře západní Evropy zastupovala mimo jiné faksimile Apokalypsy. Rukopis vznikl ve 14. století a originál je uložen v Cambridge.

Zájemci si tak mohli velmi zblízka prohlédnout iluminace (tj. obrazovou výzdobu rukopisů) ve skutečné velikosti a dozvědět se něco o středověké symbolice, jak byla v rukopisech využívána.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Za návštěvníky výstavy Mgr. Tomáš David