Licht und Klang 2021 očima studentky

Naše škola se pravidelně účastní projektů v cizím jazyce, při nichž můžeme diskutovat o nejrůznějších tématech se studenty ze zahraničí a uplatnit tak své jazykové dovednosti.

Letošní ročník projektu byl ale jiný. Organizátoři se z důvodu epidemiologické situace rozhodli zpestřit program tak, aby nám umožnili kontakt a spolupráci mezi sebou, neboť právě to mladým lidem v době pandemie nejvíce schází. Možnost zapojit se měl téměř každý, zásadní byla pouze znalost němčiny/angličtiny. Spolu se mnou této příležitosti využili: Karolína Klotková a Magdalena Grycová (G5.A), Marek Korta, Jana Menšíková a Karin Dugasová (G6.A), Karolína Bialońová (G7.A) a Jasmína Hanesová (O2.A).

Projekt začal 15. března 2020 prostřednictvím konference na Zoomu, kde nám byly předány informace o jeho průběhu. Poté jsme komunikovali s ostatními studenty přes sociální síť Telegram a zůstali tak spolu v neustálém kontaktu. Tímto způsobem jsme se s ostatními spřátelili a dokonce jsme se dozvěděli mnohé o jejich kultuře (např. jak slaví Velikonoce, zvyky a tradice…). O týden později jsme se opět sešli na on-line konferenci a sdělili si zajímavé informace. Součástí projektu se staly drobné úkoly na každý den, které zadávali organizátoři. Musím však uznat, že některé z nich byly docela zapeklité. Spolu s plněním úkolů nastal čas workshopů. Těch bylo opravdu mnoho, každý si zkrátka našel ten svůj a mohl si dle časového uvážení vybrat libovolný počet. Vedly se živé diskuze a v každém z nich vládla přátelská atmosféra. Přestože se projektu zúčastnil velký počet studentů různých věkových kategorií a odlišných jazykových úrovní, bylo možné se domluvit téměř bez jakýchkoli nesnází, což mě naopak mile potěšilo. Snad ze všeho nejvíce jsem si však oblíbila Debattier workshop (Debatování), díky němuž jsem se totiž zbavila ostychu mluvit s ostatními v německém jazyce. Dozvěděla jsem se také, že nezáleží na tom, kolik chyb váš ústní projev obsahuje. Mnohem důležitější je totiž uvědomit si vlastní chyby a mít chuť se zapojit a vyjádřit svůj názor.

Pro lepší představu uvedu, co bylo náplní několika z nich:

  1. Hudební workshop – zpívaly se písně v jak v německém, tak i anglickém jazyce. Vyzkoušeli jsme si několik rytmických cvičení. Vyráběli hudební nástroje z toho, co bylo doma po ruce a na závěr se vymýšlela hudební choreografie.
  2. Kreativní psaní – na okamžik se z nás stali spisovatelé, neboť cílem bylo napsat krátký příběh v německém jazyce. V samostatných místnostech jsme si vyzkoušeli ústní projev.
  3. Social Media – tvořily se ankety a “příběhy” na soc. síti Instagram aj. Součástí byly také samostatné místnosti.
  4. Debatování – vedla se debata na dané téma. Získali jsme několik tipů, jak vylepšit svůj ústní projev v cizím jazyce. Opět nám byla umožněna práce v samostatných místnostech.
  5. Taneční workshop – dozvěděli jsme se, jak se máme starat o své tělo a klouby tak, aby nám sloužily co nejlépe. Za tímto účelem byly vedeny i rozcvičky a taneční choreografie.
  6. Výtvarný workshop – vyráběly se koláže s různými náměty. Ukazovaly originální výtvarné techniky. Nedílnou součástí tohoto workshopu bylo i fotografování.
  7. Videoworkshop – zabývali jsme se natáčením/střihem videa. Organizátoři nám předvedli několik triků z tvorby a došla také řada na diskuzi o kvalitním příslušenství.

24. května 2021 projekt skončil a natočila se o něm krátká dokumentace, již nám organizátoři ukázali na závěr celého projektu. V dokumentaci byly zveřejněny veškeré naše práce v projektu, jež jsme si mohli prohlédnout na poslední online konferenci. V závěrečný večer nám organizátoři rovněž pokládali otázky, týkající se samotného projektu. Poté nastal čas rozloučit se s ostatními účastníky.

Přestože se z důvodu nepříznivé epidemiologické situace setkání se zahraničními studenty v Novém Sadě letos nejspíš neuskuteční, věřím, že jsme zažili spoustu nezapomenutelných zážitků a našli si mnoho nových kamarádů.

Projekt vřele doporučuji všem jazykovým nadšencům různých jazykových úrovní, neboť zde mají jedinečnou možnost vyzkoušet si, nakolik ovládají cizí jazyk, poznat partu skvělých přátel a dozvědět se něco nového o kultuře a zvycích ostatních zemí.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Viktorie Duong Thi Vy (G1.C)