Día de Muertos aneb mexické dušičky

Dne 2. listopadu 2023 se naši španělštináři ze tříd G2.A, G4.A, G5.A a G2.C zúčastnili programu, který jim měl přiblížit některé tradice a symboly spojené s oslavami mexických dušiček, tzv. Día de Muertos.

Día de Muertos je od roku 2008 součástí Světového kulturního dědictví UNESCO a jde o jeden z největších mexických svátků, proto jsme považovali za důležité naše žáky s tímto svátkem seznámit a společně se španělštináři ze třídy G7.A připravili bohatý program pro ostatní třídy, ve kterých se vyučuje španělština.

Žáci ve smíšených skupinách postupně procházeli pěti stanovištěmi, kde se dozvídali různé zajímavosti spojené s těmito oslavami a plnili zábavné úkoly, které jim dále měly přiblížit tradice související s mexickými dušičkami. Jejich úkolem bylo například postavit podle návodu tradiční dušičkový oltář nebo pomocí asociační hry uctít památku některých významných zesnulých osobností. Během programu měli samozřejmě možnost i procvičit španělštinu, zejména tedy slovní zásobu spojenou s Mexikem nebo konkrétně Día de Muertos, ale také části lidského těla nebo zvířata. Zájemci se také mohli nechat namalovat ve stylu mexických “Catrín”, které jsou dnes nedílnou součástí mexických dušičkových oslav, ale také si ozdobit sušenky ve tvaru lebky, jež jsou všudypřítomným symbolem tohoto svátku. Na závěr byl pro žáky připraven kvíz, ve kterém byla prověřena jejich pozornost na jednotlivých stanovištích.

Nedílnou součástí programu byla také možnost ochutnat výborný tradiční dušičkový chléb mrtvých (španělsky pan de muerto), o jehož přípravu se postaraly studentky z G7.A, nebo také mexické guacamole a nachos.

Španělštinářům z G7.A děkujeme za pomoc při přípravě a realizaci projektu a všem zúčastněným za jejich nadšení při plnění jednotlivých úkolů.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Za sekci ŠJ Mgr. Lucie Brewus a Mgr. Denisa Kajzarová