Úspěchy ARTEPu v Severní Makedonii

Zatímco ostatní studenti GOA Orlová odpočívají a užívají posledních prázdninových dní, zpěváci ARTEPu nelení a vyráží porovnat síly s dalšími sbory, tentokrát na Ohridský festival pěveckých sborů do Severní Makedonie! Festival se konal od 24. do 27. srpna ve městě Ohrid. My jsme z Orlové museli vyjet už o den dříve, a to ve středu 23. srpna odpoledne. Po dlouhých 23 hodinách cesty jsme díky zkušeným řidičům s naším autobusem bez problémů dorazili do cíle. V městečku jsme se ubytovali ve Vile Niko a po vyčerpávajícím dni se konečně najedli teplého jídla v lokální restauraci Orfej, která nám zajišťovala přísun tradiční makedonské kuchyně po celou dobu pobytu. Večer jsme ještě stihli místním obyvatelům zazpívat na promenádě u Ohridského jezera, a pak už jsme jen šetřili síly na následující nabité dny. Hned v pátek dopoledne nás totiž čekal koncert duchovní hudby v Kostele sv. Cyrila a Metoděje. Nejnáročnějším dnem byla pro nás sobota, protože nás čekaly dva koncerty v hale hotelového komplexu Inex Olgica. Dopoledne to byl koncert lidové a popové hudby a odpoledne jsme odborné tříčlenné porotě představili náš soutěžní repertoár, včetně makedonské lidové skladby Rum, dum, dum od Dragana Šuplevského.

V neděli jsme si odpočali od zpívání a nasedli na výletní loď, která nás převezla na protější břeh Ohridského jezera. Na písčité pláži jsme se vykoupali, nakoupili suvenýry na místních trzích a večer nás čekalo vyhlášení výsledků.

Na festivalu jsme soutěžili v mládežnické kategorii s dalšími sbory ze Srbska, Maďarska nebo Moldavska, a dokonce i několika českými sbory – konkurence byla opravdu vysoká, a proto jsme nesmírně vděční, že náš výkon byl nakonec porotou ohodnocen 90 body ze 100 a zlatým pásmem! Z Makedonie odjíždíme nadšeni a spokojeni. V pondělí za doprovodu místního průvodce jsme si prohlédli historickou část Ohridu, zazpívali si v krásném amfiteátru a po večeři jsme se všichni sbalili a vyrazili na opět dlouhou cestu domů.

Za celý sbor ARTEP bych chtěla poděkovat zejména naší sbormistryni Petře Rašíkové, klavíristovi Aleši Bínovi a také naší hlasové pedagožce Monice Křístkové za to, že jsou ochotni s námi prožívat tolik dobrodružství, a tím nemyslím jen výlet do Makedonie, ale každou hodinu svého času, kterou nám věnují. Dále bychom také rádi poděkovali Městu Orlová a Ministerstvu kultury České republiky za finanční podporu.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Michaela Kolková, členka sboru