Trocha Egypta, Gruzie a Indie na GOA Orlová

V týdnu 25. – 29. září 2023 se naše škola po několikaleté pauze opět zapojila do projektu Youth 4 Impact (dříve známého jako Edison) pod záštitou organizace AIESEC, jehož cílem je umožnit setkávání mladých lidí z různých zemí a vzájemné poznávání odlišných kultur.

V rámci čtyř projektových dnů se naši žáci napříč obory mohli setkat se třemi zahraničními stážisty – Tamtou z Gruzie, Mai z Egypta a Tusharem z Indie.

Studentka Mai z Egypta ve své prezentaci seznámila žáky se zajímavostmi týkajícími se například starověkého Egypta a jeho architektury, egyptské arabštiny a nebo řeky Nil. Nejvíce však pravděpodobně upoutala naši pozornost vyprávěním o procesu mumifikace a posmrtném životě. Zájemci si mohli také zkusit napsat své jméno pomocí hieroglyfických znaků.

Student Tushar z Indie představil sebe a svou zemi interaktivní formou, tedy pomocí dialogu s žáky. Následně zpestřil svou prezentaci ukázkou indického tance a prvků ze cvičení jógy. Obojí si samozřejmě žáci společně s Tusharem vyzkoušeli. 

Se studentkou Tamtou se žáci dozvídali o její rodné Gruzii pomocí online Kahoot kvízu, který pro ně připravila a následně k jednotlivým otázkám nadšeně přidávala další zajímavosti. Představila jim i gruzínskou abecedu, ve které všem zájemcům napsala jejich jména. V závěrečný den naučila také některé žáky prvky tradičního gruzínského tance.

Prezentace a veškerá komunikace se stážisty probíhaly v angličtině, kdy se studenti museli občas vypořádat s nelehkou slovní zásobou a odlišnými přízvuky, tudíž věříme, že tato zahraniční návštěva naše žáky obohatila nejen z hlediska kulturního, ale také jazykového. 

Fotogalerie ke zhlédnutí

Mgr. Lucie Brewus