Žáci G4.C poznávali Prahu

V brzkých hodinách středy 20. 9. 2023 začala exkurze do Prahy, na kterou jsme se všichni už dlouho těšili. Po několikahodinové cestě vlakem jsme se ocitli přímo v srdci hlavního města a vydali se vstříc novým poznáním.

První procházka vedla přes nádhernou Valdštejnskou zahradu až k Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, kterou nás provedl bývalý student orlovského gymnázia, nyní asistent poslance, Filip Dembický. Měli jsme možnost nahlédnout do jednacího sálu a také poznat práci poslance zblízka díky panu Petru Letochovi. Dále naše kroky směřovaly na Josefov, do starého židovského města. První den jsme pak zakončili výhledem na noční Prahu z Petřínské rozhledny a prohlídkou hvězdárny.

Druhý den začal výletem na Pražský hrad, kde jsme si mimo jiné prohlédli Katedrálu svatého Víta a Zlatou uličku. Vše obohacoval výklad pana Davida. Od Hradu nás objednaný průvodce dovedl po Královské cestě až na Staroměstské náměstí přesně včas na odbíjení orloje. Večer nás čekala plavba lodí, ze které jsme mohli vidět Karlův most či Vyšehrad.

Páteční dopoledne se neslo v duchu 2. světové války. Nejprve jsme navštívili Muzeum heydrichiády včetně krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje. Poté jsme absolvovali prohlídku Petschkova paláce, který za války sloužil jako věznice gestapa. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací a také jsme měli možnost si vězeňské podmínky vyzkoušet na vlastní kůži. Poté pro nás učitelé připravili překvapení v podobě Muzea fantastických iluzí. V podvečer jsme zhlédli v Divadle Na Fidlovačce představení Sugar (Někdo to rád horké), které nás moc bavilo.

Výlet pak v sobotu zakončila návštěva Národního muzea, kde bylo k vidění hned několik expozic. Po ní už před námi byla cesta zpátky domů.

Vrátili jsme se plni dojmů a obohaceni novými znalostmi. Děkujeme paní Bláhové a panu Davidovi za organizaci tak skvělé exkurze.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Tereza Galuszková, G4.C