Gymnasia Cantant 2023

Jako každoročně, i letos se náš pěvecký sbor ARTEP zúčastnil Hodnocené přehlídky gymnaziálních sborů Gymnasia Cantant. Po úspěšném regionálním kole soutěže, které se konalo 24. března 2023 v Domě kultury města Orlové, jsme vyrazili ve čtvrtek 20. dubna 2023 na celostátní finále do Brna, abychom poměřili síly se čtrnácti dalšími sbory z celé České republiky.

Přehlídka byla zahájena na nádvoří hradu Špilberk, kde si mohly všechny sbory společně zazpívat znělku Gymnasia Cantant pod vedením uměleckého ředitele festivalu Jana Ocetka. Po slavnostním zahájení se sbory přesunuly do Konventu Milosrdných bratří na koncert Sbory sborům, kde se sbory tradičně navzájem představí jednou nebo dvěma skladbami. V pátek probíhala opět v sále Milosrdných bratří hlavní část přehlídky – a to soutěžní programy jednotlivých sborů. My jsme vystupovali až v odpoledním bloku a pětičlenné porotě jsme v našem podání představili skladby Alleluia od G. Younga, lidovou píseň V hornom koncu svíťa, povinnou soutěžní skladbu Žalm 150 a svahilskou modlitbu Baba Yetu. Po náročném odpoledni nás čekal společenský večer v Dělnickém domě v Židenicích, tam jsme si znovu navzájem zazpívali, kromě toho také vystoupila kapela složená ze studentů tamního gymnázia.

V sobotu už nás čekalo jen slavnostní zakončení soutěže s vyhlášením výsledků, které se konalo v Brněnském Besedním domě. My jsme získali krásné stříbrné pásmo. I když jsme přirozeně doufali v nejlepší možný výsledek, tak nejsme zklamáni, ba naopak motivováni k dalšímu snažení!

Za zpěváky ARTEPu bych chtěla poděkovat sbormistryni Petře Rašíkové a klavíristovi Aleši Bínovi, a to za úsilí a čas, který nám dlouhodobě věnují, ale také za morální podporu, když je jí potřeba. Dále bych ráda poděkovala paní Monice Křístkové, naší hlasové pedagožce, která se také podílela na důkladných přípravách.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Michaela Kolková