Konkurz pro Tebe očima maturantů

Dne 6. prosince 2022 se na naší škole konala akce „Konkurz pro tebe“. Měli jsme na výběr z 27 různých pracovních pozic ze všech možných oblastí. Zahájení celého dne proběhlo společně s učiteli, zaměstnavateli i personalisty v tělocvičně a poté už jsme se vydali na samotné pohovory. Každý bral svůj pohovor jinak. Někteří se důkladně připravovali dlouho dopředu a byli již od rána ve stresu, jiní to brali jako hru, a i přesto podali skvělý výkon. Já osobně mám z konkurzu dobrý pocit a odnáším si zkušenosti, které někdy v budoucnu určitě využiji. Na některé otázky jsme nebyli připraveni a zaskočily nás, ale na druhou stranu jsme si alespoň vyzkoušeli pohotově reagovat v těchto neočekávaných situacích. Na čem se ale zřejmě všichni shodneme, je to, že pro nás bylo velkým přínosem si pohovor vyzkoušet a vyslechnout si rady personalistů, díky kterým můžeme zapracovat na našich nedostatcích pro budoucí přijímací řízení.

Michaela Kovářová, V4.A

Dne 6. 12. jsem se zúčastnila konkurzu pro tebe. Konkurz pro tebe spočívá v tom, že si žák na vlastní kůži vyzkouší, jaké je to sedět před výběrovou komisí a zúčastní se pohovoru do konkrétní firmy, kterou si vybral.

Já osobně jsem se hlásila na pozici bankéřky do firmy ČSOB, a. s. V budoucnosti bych chtěla pracovat jako bankéřka, proto pro mě byla volba firmy jasná. Vyzkoušela jsem si netradiční pohovor, který se mi ale velice zalíbil.

Po celou dobu pohovoru byli všichni uchazeči společně v jedné místnosti. V první části jsme dostali 3 minuty na to, abychom se zamysleli, s jakým zvířetem bychom se ztotožnili a proč. Druhá část pohovoru se skládala z týmové práce. Měli jsme si představit, že všichni pracujeme v jedné firmě a dostali jsme od ředitele za úkol vymyslet akci, se kterou bychom nalákali studenty jako potencionální klienty. Tato část pohovoru mě velice bavila. V neposlední řadě jsme se dostali do situace, kterou nám přidělila komise. Museli jsme prodat a nabízet konkrétní produkty, které se k dané situaci hodili. Na konci proběhlo vyhodnocení a já se umístila na 3. místě. Byla jsem se svým umístěním spokojená.

Tento den hodnotím velmi kladně. Je to pro studenty 4. ročníku velká zkušenost, protože plno z nás půjde hned po škole pracovat a někteří neví, jak pohovor může probíhat a takhle jsme si to aspoň mohli nanečisto vyzkoušet.

Kateřina Vanečková, O4.A

Za třídu G4.C jsme se shodli, že tato akce byla pro nás všechny velmi přínosná a doporučujeme ji dalším ročníkům. Většina z nás dostala zpětnou vazbu, díky které máme možnost se zlepšit. Poprvé jsme si vyzkoušeli napsat motivační dopis a strukturovaný životopis. Naučili jsme se, jak komunikovat profesionálním způsobem, tak abychom zaujali personalisty. Zjistili jsme, proč je tak důležité vystupovat sebevědomě a nebát se projevit. Byla to velmi obohacující zkušenost. Náš dík patří panu řediteli a paní Požárové za umožnění téhle akce.

Lucie Velčovská, G4.C

Konkurz pro Tebe byla fajn akce, kterou doporučuji každému. Vybral jsem si pozici specialisty softwarové podpory u firmy Kvados a paní personalistika byla velmi milá a vstřícná. Během 20minutového pohovoru se stihla zeptat na spoustu věcí o mně a zjistila, co vím o firmě já. Po skončení následovala skvělá zpětná vazba, řekla nám, jak jsme si vedli, a dokonce nabídla možnost konzultace CV do budoucna. Potěšila i taštička s firemními reklamními předměty.

Adam Kohan, T4.C

Dne 6.12. se všechny třídy maturitního ročníku zúčastnily akce Konkurz pro tebe. Tato akce poskytla studentům příležitost vyzkoušet si pracovní pohovory s veškerými náležitostmi jako je životopis či motivační dopis. Tyto pohovory byly vedeny lidmi, kteří v daných firmách a organizacích opravdu vybírají z uchazečů o danou pozici, a proto se jednalo o opravdu autentický zážitek.

Na konci dne byli vybráni výherci na každou z pozic a někteří z uchazečů i výherců dostali od firem drobné dárečky nebo certifikáty o úspěšném absolvování tohoto konkurzu. Věřím, že mnohým studentům tato akce přinesla cenné zkušenosti, které využijí při žádosti o pracovní pozici.

Jana Menšíková, G8.A

Fotogalerie ke zhlédnutí

Ing. Daniela Požárová