Zahraniční stáže Erasmus+ v nových destinacích

Po více než dvouleté odmlce se v září vydali studenti oborů obchodní akademie a informačních technologií opět na třítýdenní stáže do zahraničí. Jejich cesta za praxí vedla tentokrát na Maltu, do Berlína a do Narvy v Estonsku. 20 žáků 4. ročníku předtím uspělo ve výběrovém řízení a v červnu a srpnu absolvovali intenzivní kurzy zaměřené na odbornou, jazykovou a kulturní přípravu. Cílem kurzů je zvýšení odborné a jazykové kompetence žáků pro výkon stáže v zahraniční firmě či organizaci. A jak to vidí účastníci s odstupem po návratu ze zahraničí? Co jim praxe přinesla a jak je pobyt obohatil?

Praxe v Německu

Dne 4. 9. 2021 jsme čtyři kamarádi vyjeli do hlavního města Německa na třítýdenní praxi. Taková příležitost se naskytne jen párkrát v životě, a protože jsme lidé, kteří se nebojí vystoupit ze své komfortní zóny, sbalili jsme si kufry a vydali se na cestu. Cestovali jsme nočním vlakem a ráno se probudili v Berlíně. Ubytování jsme měli zajištěno u hostitelských rodin, to byl skvělý způsob jak k rychlému osvojení jazyka, tak k poznání místní kultury. Škola nám také zajistila jízdenku na veškerou městskou hromadnou dopravu, takže pohyb po Berlíně a navštěvování jeho turistických atrakcí byla hračka. Naše praxe se od praxí v České republice určitě lišily svou různorodostí. Od práce v dětském centru až po práci v komiksovém obchodě. Navíc jsme při ní dostali příležitost zlepšit si své komunikační dovednosti v němčině i angličtině a navázat nová přátelství. Pobyt v zahraničí pro nás byla přínosná životní zkušenost. Mohu říct, že nám určitě pomohl se zlepšením jazykových dovedností a s osamostatněním se. Navíc jsme moc rádi, že jsme se mohli podívat do cizí země.

Jana Mžyková, V4.A

Naše třítýdenní praxe v Estonsku

Ještě před odletem do Narvy (město v Estonsku na hranicích s Ruskem) jsme byly hodně nervózní kvůli neznámu v cizí zemi, a hlavně kvůli obavám z dorozumívání se ruským jazykem.

Naše obavy a nervozita byly ale zcela zbytečné. Rychle jsme si zvykly na chod života v Narvě a na ruský jazyk. Každý den jsme poznávaly nová slovíčka, fráze a krásy města. Již po pár dnech jsme na sobě viděly značné zlepšení schopnosti dorozumět se ruským jazykem.

Byly jsme po dvojicích ubytovány u žen, které žily samy – ty se o nás staraly velice zodpovědně a obě dvojice byly spokojeny se svou ,,bábuškou’’ – nazývaly jsme je tak proto, že byly opravdu starostlivé, milé a skvěle vařily.

Pracovaly jsme 5x týdně 6 hodin denně. Naší náplní práce byla především práce s dokumenty, upravování tabulek v Excelu a různé věci spojené s našimi obory, které studujeme ve škole (Obchodní akademie a Veřejnosprávní činnost) a s prací a kolektivem jsme byly spokojeny.

Každý den jsme se snažily zaplnit aktivitami, které nám připravila buď organizace VitaTimm (např. kurzy malování, projekty ohledně ciziny, jazyků, zájezdy,…) a nebo jsme si vymýšlely program samy (např. procházky po Narvě, návštěvy památek, výlet do Tallinnu, výlet k moři apod.).

Myslím, že k celým třem týdnům nemám co vytknout. Celou tuto praxi bych si klidně zopakovala a velice děkuji škole, že jsem se této stáže mohla zúčastnit.

Eliška Janasová, O4.A

Malta

Vše začalo 4.9. už brzy ráno, kdy jsme se vydali na cestu. Postupně jsme použili tyto dopravní prostředky (vlak, autobus, letadlo, minibus, trajekt, další minibus), než jsme se dostali na Maltu na ostrov Gozo do organizace Seal Language School, která zajišťovala pro studenty pracovní místa a ubytování.

Jelikož jsme přijeli s předstihem již v sobotu, měli jsme volnou neděli a neváhali jsme ji náležitě využít a navštívili nejbližší záliv, vzdálený cca 20 minut pěšky. Od pondělí 6.9. jsme začali chodit do práce, jejíž náplň bohužel neodpovídala našim odborným zaměřením, ani délce pracovní doby.  Pracovali jsme v Hotelu Kempinski a největším kladem pro nás byla komunikace s hosty a stravování v místní kantýně.

Co se týče ubytování, až na pár nedostatků na konci našeho pobytu bylo vše perfektní, milý přístup a každý den připravená snídaně s možností výběru, což bylo super.

Praxi jsme ukončili o pár dnů dříve, a to kvůli neodpovídající práci. Ve dnech volna jsme pak navštívili hlavní město Malty Vallettu. Byli jsme v Aquariu, dále jsme navštívili klub Havana a různé pláže a zálivy. Naše praxe nebyla úplně povedená, ale i tak jsme nabyli hodně zkušeností, které bychom na praxi v ČR nezískali.

Dominik Škuta, O4.A

O své zážitky a zkušenosti se praktikanti podělí s žáky třetího ročníku na konferenci Erasmus Days, která se koná dne 14. 10. 2021 v aule školy.

Fotogalerie ke zhlédnutí

Za tým Erasmus+ Mgr. Svatava Rumpelová